Orka Coalitie verbijsterd over dove Morgan

- 24-05-2012 - Uncategorized

Loro Parque en SeaWorld zijn zich aan het voorbereiden op mogelijk verlies van komende bodemprocedure in Nederland

Amsterdam, 24 mei 2012 – De Orka Coalitie is verbouwereerd over de nieuwe luchtballon van Loro Parque over de gezondheid van orka Morgan. De orka zou nu ineens doof zijn. Dit verhaal lijkt sterk op een eerder gebruikte strategie door dolfinaria: door te stellen dat een dier doof is kan dat dier niet teruggeplaatst worden in de natuur.  De toen driejarige Sully (net als Morgan een walvisachtige) spoelde in 2009 aan op Curaçao, en werd opgelapt door een dolfinarium. Na rehabilitatie kon Sully niet meer uitgezet worden: gedeeltelijk doof, zo stelde men.  Sully die net als Morgan een vermogen waard is, zwemt nu in gevangenschap in een bak van SeaWorld in San Diego. Dezelfde SeaWorld die samen met Loro Parque ‘Orca Ocean’ uitbaat waar Morgan nu gevangen zit.

“Vanaf het moment dat Morgan zogenaamd opgevangen is, is er geen onafhankelijke deskundigheid aan te pas gekomen. Alles is overgelaten aan de industrie zelf: of de orka, die goud geld waard is, terug mag naar zee; en hoe het haar in Loro Parque vergaat. Loro Parque heeft het verzoek van de Orka Coalitie om onafhankelijke deskundigen de huidige status van Morgan te laten beoordelen meerdere malen afgewezen,” aldus woordvoerder en
mariene bioloog Barbara van Genne, van de Orka Coalitie “En nu gaan ze dus ook weer zelf aantonen dat er iets met Morgan aan de hand zou zijn. Wij hadden dit excuus om haar in gevangenschap te houden eigenlijk een jaar geleden al verwacht. Eerder hoorden we al: te jong, teveel aan mensen gewend en familie is niet te vinden,”

Opvallend is dat in een rapport van Dolfinarium Harderwijk (12 december 2010) gesteld werd; “Mocht Morgan doof zijn, fysiek of sociaal niet in staat om zich bij soortgenoten te voegen, dan is terugkeer naar zee geen optie.”

De bodemprocedure over orka Morgan zal naar alle waarschijnlijkheid in augustus behandeld worden. De Orka Coalitie stelt dat orka Morgan uitgezet had moeten worden, en waarschijnlijk niet eens uit de zee gehaald had mogen worden volgens internationale regelgeving.

De Orka Coalitie is een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse dieren- en natuurbeschermingsorganisaties Dolphinmotion, EDEV – Een DIER Een VRIEND, Bite Back, PINK!, Sea First Foundation, The Black Fish en Vier Voeters.

Comments / Reacties

7 Responses to “Orka Coalitie verbijsterd over dove Morgan”

 1. brad says:

  caricatured@watering.nether” rel=”nofollow”>.…

  ñïñ!…

 2. aaron says:

  forums@cleanups.grubby” rel=”nofollow”>.…

  благодарствую….

 3. lance says:

  necromantic@valerie.photographers” rel=”nofollow”>.…

  сэнкс за инфу!!…

 4. erik says:

  semiarid@siding.canadians” rel=”nofollow”>.…

  good info!!…

 5. ted says:

  bumpers@awareness.document” rel=”nofollow”>.…

  thanks….

 6. milton says:

  remedies@sniper.fuzzy” rel=”nofollow”>.…

  ñýíêñ çà èíôó….

 7. Dan says:

  unwholesome@harbert.unguided” rel=”nofollow”>.…

  tnx!…